Recreatie

 

Natuurlijk valt er van alles te zien rond ons dorp en de omgeving. Want recreatie is één van onze belangrijkste dingen die we in onze vrije tijd doen.

Wilt u wandelen, of varen? Zoekt u ook de natuur op? Of gaat u liever zwemmen?

Er is veel mogelijk in de Gemeente Noordoostpolder. En via de A6 bent u natuurlijk ook zo in Friesland. De provincie voor de pleziervaart. Zo is er genoeg te doen in onze schone polder, en ook vlak daar buiten. Eigenlijk teveel om op te noemen.

We hebben de mooiste, belangrijkste en gezelligste plekjes op een rijtje gezet.

  • kuinrebos01Wie van wandelen houdt is in de Noordoostpolder op de juiste plaats. Daarvoor kan je zeker je hart ophalen in het kuinderbos. Het is het grootste aaneengesloten bos van de Noordoostpolder. Het kuinderbos is vijftig jaar geleden aangeplant maar inmiddels een bos van formaat. Een groot aantal dieren, zoals reeën, vossen, hazen, konijnen en egels en zelfs de boommarter hebben er hun leefomgeving in gevonden. Ook vogels zoals spechten klinken vaak door het bos, alsmede roofvogels, uilen en buizerds. Er zijn tal van planten en insecten te vinden en vele soorten paddestoelen. In het oosten van het kuinderbos ligt het burchtbos met de restanten van een echte burcht. Daar zijn ook de speelweiden en barbecueplaats bij het dagkampeerterrein te vinden. Bovendien is er nog de kuinderberg, voormalig vuilstort terrein wat nu als uitkijkpunt dienst doet. Kortom. Volop ruimte om van de natuur te genieten.
  • weerribben02Nationaal Park De Weerribben is een 35 vierkante kilometer natuurgebied in de gemeente Steenwijkerland. Het prachtige moerasgebied is ontstaan door het samenspel van mens en natuur. Ooit werd hier veen afgegraven voor de turfwinning. Nu wisselen smalle stroken land en water elkaar af en wordt er riet geteeld. In dit laagveen gebied voelen talloze dieren en planten zich prima thuis. Zo hebben sinds 2002 een aantal otters hun territorium in dit waterrijke natuurgebied. Flora en fauna laat zich het best vanaf het water ontdekken. Maar ook te voet of per fiets is er veel te beleven.        
  • voorsterbos02Het Voorsterbos is een loof- en naaldbos welke in 1944 is aangelegd op keileem. Deze bodem is minder geschikt voor landbouw. De diverse boomsoorten zijn destijds groepsgewijs en in rijen aangeplant. Om de natuurwaarde te vergroten, stimuleert Natuurmonumenten de natuurlijke verjonging. Hierdoor zal een bos met verschillende boomsoorten en leeftijden ontstaan. Omdat het Voorsterbos met zijn verschillende boomsoorten nu al zeer divers is, telt het natuurgebied ruim 60 soorten broedvogels, waaronder kleine bonte specht en roofvogels als wespendief en sperwer. Ook is het gebied belangrijk voor kikkers, padden en salamanders. In de greppels van dit vochtige bos groeien veel varens zoals mannetjesvaren en de zeldzamere tongvaren. Op diverse plaatsen in het gebied vindt natuurontwikkeling plaats, waardoor het aantal planten- en diersoorten toeneemt. Nieuwe poelen in het zuidoosten en in het bos zelf moeten plaats bieden aan amfibieën en libellen. In het westen van het Voorsterbos ligt een dagkampeerterrein, inclusief speelweide en picknickplaatsen. Het kleine natuurkampeerterrein De Stiente is aan de Kraggenburgerweg gelegen.
  • schokland01Schokland is een gedeelte in de Noordoostpolder wat na de drooglegging een zogenaamd "eiland op het droge" is. Vroeger was Schokland een eiland in de zuiderzee, waar een aantal gezinnen op woonde die leefde van de landbouw. In 1859 gaf Koning Willem III de opdracht om het eiland te ontruimen na een hevige storm. Het eilandje was in de 18e en 19e al steeds kleiner geworden door landafslag, en het was niet langer houdbaar om er nog te wonen. In 1995 is het voormalige eiland op de UNESCO werelderfgoedlijst gekomen. U kunt er heerlijk wandelen en er zijn nog veel meer activiteiten te doen. Kijkt u daarvoor maar eens op www.schokland.nl.

Kalender

January 2019
S M T W T F S
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2