De geschiedenis van Bant en de Noordoostpolder zijn natuurlijk onlosmakend met elkaar verbonden. Want was de Noordoostpolder niet drooggelegd dan had Bant ook niet bestaan. Daarom heeft Bant eigenlijk nog niet echt een noemenswaardige geschiedenis achter de rug.


Nederlands Hervormde Kerk annex kleuterschool in 1951Bant is een van de 10 dorpen in de gemeente Noordoostpolder. Bant werd ontworpen, omdat in het grote gebied ten noorden van Emmeloord een woon- en verzorgingskern nodig was. In 1951 werd begonnen met de bouw van het dorp. Over de naam van ons dorp BANT is niet veel te vertellen. Eigenlijk is het een logisch vervolg op wat de geschiedenis ons heeft nagelaten, omstreeks 1470 strekten de landerijen van Bantega in Zuid-Friesland zich ver uit naar het zuiden, vermoedelijk wel tot het huidige Bant. Een naam voor ons dorp was dan ook snel gevonden voor de plannenmakers van de polder.

cafethaasje1964De eerste woningen verrezen in 1951. Opvallend was dat Bant een langgerekt dorp zonder doorgaand verkeer werd met een knus pleintje. Bant is dan ook een zogenoemd langswegdorp. En omdat Bant het enige dorp is dat niet aan een vaarwater is gelegen, kwam het industriegebied op enige afstand van het dorp te liggen. Hiermee was het Midden van het dorp dus direct het centrum. Langzamerhand kwamen er meer straten bij die in het begin allen namen kregen die te maken hadden met de akkerbouw. De eerste straatnamen waren dan ook Noordakker, het Midden, Zuidakker en Zuidwend. Later is ook de Noordwend erbij gekomen.

hetmidden1951De eerste winkeltjes aan het Midden waren er al snel, alsmede een smederij en een tijdelijk cafe. Later kwam ook de Ned. Hervormde Kerk aan het Midden. Terwijl de Gereformeerde kerk en de Prot. Chr. School aan de Noordwend verrezen. Aan de andere kant van het dorp kwamen een openbare school en de R. K. Kerk, tegenwoordig bekend als de 'Bantsiliek'. Het dorp groeide in de jaren gestaag door en de volgende straten werden naar landbouwwerktuigen of onderdelen van landbouwwerktuigen vernoemd zoals de Tweeschaar, Vorenpakker, Kooiwiel, Markeur, het Rister.

Desondanks is Bant altijd een groendorp gebleven welke omringt wordt door boswallen. Hoewel Bant maar een klein dorp is, beschikt het over de nodige voorzieningen. Zo zijn er twee basisscholen, een supermarkt, een kapsalon, een bloeiende sportvereniging, een vakantiepark, een bar-dancing-cafetaria en multifunctionele accommodaties.


postagentschappenbanteinde1979noordakker1952
 

Kalender

January 2019
S M T W T F S
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2